Arven etter Grieg skal leve videre i nytt sentrumshotell
En snart 25 år gammel drøm er i ferd med å gå i oppfyllelse for Alexander Grieg. Snart åpner han et Grieg-hotell i det gamle bankbygget på Vågsallmenningen. – Dette er noe jeg har drømt om siden jeg var liten.
En snart 25 år gammel drøm er i ferd med å gå i oppfyllelse for Alexander Grieg. Snart åpner han et Grieg-hotell i det gamle bankbygget på Vågsallmenningen.
– Dette er noe jeg har drømt om siden jeg gikk på hotellhøgskolen i 1992, sier Alexander Grieg.
Nytt hotellkonsept
Frem til for to uker siden var han hotelldirektør på Clarion Hotel Bergen airport. Nå har han sagt opp og er er altså i ferd med å realisere en svært gammel drøm. – Jeg har vært på jakt etter det perfekte hotellokalet i mange år, og nå har jeg funnet det, sier Grieg. Det har blitt spekulert litt i hva det ærverdige bygget på Vågsallmenningen skulle brukes til etter at KLP flyttet ut. Noen har spekulert i nytt vinmonpol, mens andre har snakket om Rema1000-butikk. Daglig leder i Vestenfjeldske Eiendom, Petter Hjortland, har imidlertid holdt kortene tett til brystet. – Vi har holdt på med disse planene i et års tid og har jo hatt lyst til å si noe lenge, men det var ikke riktig å gå ut før vi hadde det formelle litt mer på plass. Nå kan vi si at vi jobber med det som vi mener blir et av Bergens mest spennende hotellkonsepter, sier Hjortland.
En egen attraksjonskraft
Sammen med Alexander Grieg skal Vestenfjeldske Eiendom renovere de det gamle bankbygget på Vågsallmenningen til å bli et kulturhotell. Arven etter Edvard Grieg skal gjennomsyre både utformingen av hotellet, men også innholdet. Navnet på hotellet blir Opus XVI (16), et navn som spiller på Griegs storslåtte A-moll-konsert. – På samme måte som Opus 16 er et stort musikalsk verk, så skal dette bli et stort hotellverk. Vi bygger videre på historien etter Edvard Grieg og knytter bånd mellom historien og til dagens kultur- og musikkliv, forteller Grieg. Han er selv i slekt med Edvard Grieg og forteller at hans tippoldefar var John Grieg, Edvard Griegs bror. – En rekke av de tingene som kommer fra Grieg-slekten vil derfor tilkomme meg. Det er for eksempel malerier og andre gjenstander. Dette er ting som vil brukt i hotellet, sier Grieg, som påpeker at hotellet på ingen måte skal bli et museum. – Men jeg tror at vi ved å bruke denne arven gir hotellet en unikt innhold. Vi mener derfor at dette hotellet tilfører Bergen noe byen ikke har fra før, og dermed vil det ikke bare bli nok et hotell i et marked hvor kapasiteten er god. Dette hotellet vil ha en attraksjonskraft i seg selv, sier Grieg.
Møteplass
Bygget på Vågsallmenningen er fra 1876 og ble tegnet til Bergens Kredittbank av arkitekt Herman Schirmer. Edvard Griegs fetter, arkitekt Schak Bull, var ansvarlig for byggets påbygg i 1918. Fasaden og den store banksalen er fredet. – VI har derfor hatt god dialog både med byantikvar og fylkeskonservator, sier Hjortland. Det som ifølge Grieg gjør det gamle bankbygget perfekt som hotell er de store arealene i første etasje. Her kommer det café, restaurant, bar, møterom og konferansefasiliteter. – Vi ønsker at dette skal bli en møteplass for byens befolkning. Derfor legger vi stor vekt på å utvikle gode møtesteder og koselige miljøer der bergenserne kan ferie runde dager, ta med sine venner eller bare stoppe for å ta en kopp kaffe, sier Grieg.
Byggetid på 10 til 12 måneder
Hotellet får 70 store rom og suiter i byggets 2., 3. og 4. etasje. Når hotellet vil stå klart er enda litt for tidlig å si, men det er gitt rammetillatelse og detaljprosjekteringen har startet. – Så snart vi kommer i gang med ombyggingen, regner vi med en byggetid på mellom 10 og 12 måneder, sier Hjortland.
Artikkelen er hentet fra estatevest.no.