Text

Foto: Petter Tran, Dråpe

Bærekraft og gjenbruk

VestenFjeldske Eiendom rehabiliterer en 100 år gammel bygård. Det er mulig å tenke bærekraft og gjenbruk, samtidig som vi bevarer byggets opprinnelige stil og karakter.

Inntar fremtidens kontorbygg i Strandgaten

Bærekraft, ombruk og miljø er gjennomgående elementer når flere bergensbaserte byråer flytter sammen i felles kontorlokaler.

– Vi kan ikke unngå å tenke bærekraft i 2023. Det handler ikke bare om hvordan vi ønsker å fremstå, men også om hva vi kan gjøre for å bidra til at bransjen vår blir grønnere. Da må vi tenke bærekraft der vi kan, sier Mariell Sæternes, daglig leder i SRF.

Urbant og pulserende

Sammen med byråene Dråpe, Funbit, Salto og Hensikt, vil Strandgaten 11, eid av Vestenfjeldske Eiendom, snart bli tilholdssted for noen av byens aktører innen markedsføring og teknologi. Ved å gå for bærekraftige løsninger, er målet å skape et urbant og pulserende miljø i bransjen.

– Vi ønsker å skape et sosialt kontorfellesskap hvor vi kan dra nytte av hverandres kompetanse og nettverk. Her får vi flotte kontorer, gode fellesarealer og en nydelig takterrasse, hvor vi gleder oss til å skape møteplasser, forteller Inga Øystese Hovde i Salto Norway.

Den ærverdige bygården på åtte etasjer blir i disse dager totalrenovert og skal etter planen stå ferdig og innflyttingsklar i løpet av mai. Med byggeår fra 1919, har det krevd både langsiktig planlegging og kreative løsninger for å nå målet om å gjøre bygget mest mulig miljøvennlig og sirkulært.

– I Vestenfjeldske jobber vi aktivt med bærekraft og rehabiliteringen av Strandgaten 11 viser hvordan det er mulig å tenke bærekraft og gjenbruk, samtidig som vi bevarer byggets opprinnelige stil og karakter.Å rehabilitere eksisterende bygg påvirker miljøet mye mindre enn å bygge nytt, forklarer Hilde Skaar, markedssjef og bærekraftsansvarlig i Vestenfjeldske Eiendom.

Prioriterer sosiale møteplasser

Det er interiørarkitektene fra Studio Noor, som står bak utformingen av konsept og løsninger. Store fellesområder, lyse, åpne flater og sosiale soner, har vært essensielt i planleggingen for å få kontoret til å fremstå moderne og fremtidsrettet. Bedre arealutnyttelse og gjenbruk av materialer er blant tiltakene som skal bidra til å redusere byggets miljøpåvirkning.

– Det har vært viktig at gjenbruk ikke skal gå på bekostning av design og funksjonalitet. For å finne møbler og materialer av god kvalitet og samtidig opprettholde konseptet om 100% gjenbruk, har vi vært på noen skattejakter underveis. Det har blant annet resultert i stoler som ikke er helt like, men som likevel passer godt sammen, forklarer Marthe Høyheim Lægreid, interiørarkitekt hos Studio Noor.

Stikkordene «skandinavisk», «retro» og «timeless» gir en pekepinn for hvordan interiøret og innredningen vil prege bygget. I de ulike etasjene er det lagt til rette for sosiale møteplasser både inne og ute.

– Vår intensjon har vært å skape et sted hvor folk synes at det er digg å være. Med så mange mennesker involvert, har det vært en utfordring å ta hensyn til alle meningene underveis. Likevel tror jeg vi har landet på en stil som passer godt til konseptet og menneskene som skal tilbringe arbeidshverdagen sin her, sier Mia Åkerlund, interiørarkitekt hos Studio Noor.

Ved å tenke bærekraft, fellesskap og sirkulære løsninger, legger Strandgaten 11 et viktig premiss for hvordan fremtidens kontorfellesskap kan se ut.

– Beliggenheten er fantastisk. Her er vi midt i smørøyet i en av byens fineste gater, samtidig som vi er tett på kunder og bransjen. Vi gleder oss til å flytte inn og fylle bygget med liv, sier Petter Tran, daglig leder i Dråpe.

Tekst: Kristine Hagerup Thorstensen, Funbit